macrofagen
Door: Annette
Blijf op de hoogte en volg Annette
10 September 2005 | Vietnam, Hanoi
Eindelijk ben ik dan begonnen met mijn doel, namelijk macrofagen tellen :). Vandaag (zaterdag... dus ik ben GEEN luie student(!) hebben we de hele dag doorgebracht met 6 mensen om macrofagen te isoleren uit de kopnier van vissen. We worden er al een heel klein beetje handig in, maar we en in het bijzonder ik moet sommige dingen nog doorkrijgen.
Hier in het lab bijvoorbeeld moet je ervan uit gaan dat er niks, maar dan ook helemaal niks beschikbaar is. Een week van te voren moet je dus alle 'normale' dingen gaan zoeken (zoals pipetpunten, centrifuge (kijken of hij het nog doet), bekerglazen, chemicalien; alles). Vervolgens een dag van te voren bekijk je wat je allemaal steriel moet maken en geeft een paar studenten hier opdracht toe (ja, ik ben slecht ik weet het). Je moet dus onderandere elke maat pipetpunt van te voren weten, elke chemisch goedje en al het glaswerk wat je nodig hebt. Alles wat normaal in een lab beschikbaar is, is hier niet aanwezig of minstens 80 jaar oud.
Ok, ik geef toe, ben misschien een beetje gefrustreerd, maar ik maak constant fouten omdat ik even vergeten was dat je voor 10 milliliter een ander apparaat nodig hebt dan voor 10 microliter en die punten nog niet steriel zijn of zelfs maar aanwezig zijn en.. en.. Grrr.
Hulde aan de labmensen in Wageningen die onderzoek mogelijk maken. Zonder hun wordt het leven behoorlijk wat gecompliceerder heb ik gemerkt.
Maargoed, dit weekend dus hard aan het werk, vorig weekend een uitstapje gemaakt met Quin (zus begeleider) naar Soc Trang (een stadje 60 km naar het zuiden). Daar hebben ze namelijk een tempel met vleermuizen die ongeveer 1 kg wegen en een spanwijdte van 1,5 meter hebben en dat wilde ik wel eens zien. De monniken daar beschermen de beesten (dat wil zeggen eten ze niet), dus kunnen ze overdag in de bomen hangen bij de pagoda en 's nachts de Mehkong Delta terroriseren. Ze maken een soort van krijsende geluidjes wat een tikkeltje griezelig is. Ook hebben ze bij die pagoda een paar grafstenen waaronder ze varkens met 5 tenen begraven hebben. Er lopen ook wat levende exemplaren rond en daar fokken ze mee om 5 tenig nageslacht te krijgen. Waarom is me een raadsel, want het ziet er behoorlijk ongezond uit, maar het zal wel geluk brengen (alles brengt geluk in dit land...;-)).
Natuurlijk deden we meteen de rest van de pagoda's ook even (was echt mooi, of misschien komt het door een pagodaloze periode dat ik ze weer meer weet te waarderen).
's Avonds waren we (lees Quin, die was chauffeur op haar scooter) te moe om naar huis te rijden, dus gingen we heel illegaal (ik heb namelijk toestemming van de locale politie nodig als ik wat doe) bij een visboer blijven slapen waarvan zij de broer goed kende.
Gaaaaaf!!! Super veel land met rijst, 5 grote vis-vijfers, allemaal fruitbomen en wij in een klein hutje in het midden van al dit moois. 's Avonds lekker aan de drank met die vriend en daar weer een vriend van, met z'n 4en nog wat rondgetoerd op een scooter, naar een trouwfeest en een rouwfeest geweest (identiek, behalve de witte rouwbanden) en een superleuke, relaxte tijd gehad. 's Morgens stonden de gespierde kerels voor ons hutje al vissen te vangen, dus hadden we wat moois om naar te kijken ;-) (de vissen natuurlijk :)). Lekker ontbijten met Papaya, soursop en grapefruit. Wat een leventje.
De vrijdag voor dit weekend (hmm, m'n chronologie laat wat te wensen over deze keer) was het independence day, dus ben ik om half 5 opgestaan om samen met de rest van dit stadje naar het stadion te lopen (alle straten richting het stadion zwart van de lopende mensen, scooteren had geen zin). Daar een lekker communistisch festijn meegemaakt en ik snap eindelijk waarom iedereen zo gek is op Ho Chi Minh; hij heeft aan de wereld verteld dat Vietnam een zelfstandig land was, om precies te zijn 60 jaar geleden. Tweede openbaring is waarom er zoveel mensen zo vroeg opstaan om naar een hoop dubieuze dingen te kijken op een vrije dag. Ze krijgen er namelijk geld voor om te kijken en er is ook zwaren sociale controle. Ik zat met de man van m'n begeleider in de sectie 'Can Tho University' en zo was het stadion verdeeld in allemaal catogorien waar men moest gaan zitten. Moeilijk om uit te leggen hoe het eruit zag, dus ik zal een fototje erbij doen.
Ok, dit waren wel weer de hoogtepunten van de afgelopen tijd, ik hoop niet dat m'n mailtjes te lang worden, anders zeggen jullie het maar en zal ik ze wat verkorten.
Groetjes uit het verre oosten,
Annette
Ow en Ez, die outfitten van de vorige keer is hier inderdaad de normale kledingdracht... :) Zie mijn charmante nieuwe gele kuikenpak!
10 September 2005 - 11:39
Jaap:
Heej Annette! Zo te horen (of lezen eigenlijk..) heb jij het echt super naar je zin! Buitenlandse stages zijn toch wel erg leuk he?! (spreek inmiddels uit ervaring..)Het is leuk om op deze manier op de hoogte te blijven van je bezigheden. Je hebt trouwens best wel schrijftalent, je kunt een boek gaan maken van alle berichten en foto's ;-)
In een van de foto's (lol genaamd) lijk je al best wel een beetje aziatisch, lijkt alsof je spleetogen krijgt ;-) Nou alleen nog wat aan je lengte doen!
Veel plezier daar nog!
Jaap -
10 September 2005 - 16:42
Esther:
heej:) wat voor spannend drankje was je daar aan het nuttigen? hoe is de rest van dat groepje uni-mensjes dr eigenlijk onder dat er helemaal niks steriel is, om es wat te noemen? hebben die een andere levensfilosofie oid? kleren idd charming:P. nouja:) dikke kus en knuffel, esther -
12 September 2005 - 11:11
Hens:
Ik zie het al, het lijkt net Wageningen...... Succes nog! -
12 September 2005 - 17:53
Esther:
trouwens, macrofagen (stomme vraag misschien, maar voor de leken onder ons:P) zijn dat geen witte bloedcellen ofzo? en waarom wil je die eigenlijk isoleren? kussie!! -
14 September 2005 - 10:24
Annette:
Ej Ez, goed opgelet bij biologie. We gaan naar de 'respiratory burst activity' van de macrofagen kijken :). Zoek dat maar s op ;-) -
14 September 2005 - 22:43
EeeeyLiene:
Eeej Annette,
Fanatiek hoor op zaterdag werken! Gelukkig doe je ook nog andere leuke dingen!
Smaken die drankjes daaro een beetje?